Árnyékolástechnikai szerelő, és nyílászáró szerelő, beépítő tanfolyam

Az  OKJ-s rendszert követően már újtipusu képzési formában oktatjuk a 31 582 03 Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő, beépítő szakmát.
A tanfolyamra jelentkezhet: Mezei György, 30-99 35 444
A msit induló tanfolyam 2022 szept. 16-án startol. A vizsga 2023 január hónapban lesz, a tanfolyamhoz még lehet csatlakozni. Ha már lekéste, 2023 február hónapban ismét indítunk egy tanfolyamot.

A szakmai képzés jellemzően a redőny mester képzés, szalagfüggöny, ablak, ajtó, roló, roletta szerelés, egyben foglalva a nyílászárók és árnyékolók szerelésének oktatását foglalja magában! Az ÉVOSZ, a MARTE és az ablakszerelők összefogásával szervezzük a tanfolyamainkat. A tanfolyam közel négy hónap időtartamú.  2022 szepteber és 2023 február hónapokban leginkább  Budapest,  Miskolc, Debrecen, Szeged és Pécs vonzáskörzetébe indítjuk a képzéseinket részben az UMBROLL  tantermeiben, részben kihelyezett oktatással. A képzés akár levelező formában is működhet.

Jelentkezés: az UMBROLL elérhetőségein, vagy Mezei Györgynél a 30-99 35 444 telefonon, gyorgy.mezei@euroland.hu emailban.

A jelenleg futó oktatási projektek jellemzője, hogy az igen alapos elméleti felkészítés mellett a jelentősebb árnyékolástechnikai és nyílászáró gyártókhoz kihelyezett gyakorlati órák. A program során kihelyezett oktatást tartunk a magyar nyílászárók élvonalában lévő REHAU , ITERNORM HOFSTADTER Kft-vel, megismerkedünk az UMBROLL árnyékoló rendszerekkel, bejárjuk az Atenád Kft., valamint a napellenzőket is gyártó Roll-Lamell Kft.- t.

A kihelyezett gyakorlatokat a cégek legképzettebb szakemberei vezetik.

A képzésről blogot is olvashat a blogspot.com-on és az okj-oktatas.bog.hu-n.

A fent említett szervezetek tagjai és az UMBROLL partnerek egyedi kedvezményt élveznek.

Az oktatás vizsgabefogadó intézménye a Nemzeti Felnőttképzési Intézet, az oktatásban tevékenyen segédkezik az Euroland Kft.

31 582 03 Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő
Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: 00027-2009

Egy-két téves ismeret ami az interneten kering a redőnyszakmával kapcsolatban:

 1. A redőnyszerelés és javítás házilag, önállóan végezhető, kevés ismeret szükséges hozzá. Ezt csak olyan redőnyszerelő állít, akinek kevés ismerete van. Csak redőny típus számtalan van az országban melynek az alkatrészei nagyon hasonlítanak egymásra, de nem csereszabatosak. Egy redőny, vagy egy alkatrésze, ha szakszerűtlen szerelés miatt leesik akár a földszinti ablakból, komoly sérüléseket okozhat.
 2. Ha látszólag jól el is végeztük a munkát, kérdés, a hő és hang és vízszigetelés maradéktalanul teljesül-e?
 3. A megfelelő anyagismeret hiányában a környezeti előírásoknak megfelel e az elvégzett munka?
 4. A munkavégzéshez szükséges balesetvédelmi ismeretekkel rendelkezünk-e?
 5. A megfelelő szakértelem hiányában az állapotfelmérés során felismerjük-e a rejtett, vagy kevésbé szembetűnő hibákat?

Általában az alapos ismeretek hiánya miatt kétszer háromszor többe kerül a végén a javítás, mintha rögtön szakemberhez fordulnánk.
Ha viszont szakembert keresünk, aki rendelkezik OKJ-s Árnyékolástechnikai szerelő végzettséggel, ami ma már olyan fontos követelmény, mint a gépkocsivezetéshez szükséges jogosítvány,  jó ha megnézzük a vállalkozó regisztrált-e a http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search
oldalon. A redőnyszerelés és az többi árnyékolástechnikai szerelés ugyanis regisztráció-köteles. Ha a kiválasztott szakembert megtalálja a regisztráltak között, nyugodt lehet, jó kezekbe kerül a redőnye.

Gyakori kérdések:

Kinek ajánljuk Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő képzést?
Elsősorban az építőiparban új építkezéseken, vagy lakás és épületfelújításon, nyílászárókat és árnyékolástechnikai termékeket, szerelő, üzemelő, üvegezést és tömítést, szigetelést végző kollégáknak.

Mire jogosít a Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő végzettség?
A nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő:
munkafolyamatot előkészíteni, ellenőrző felmérést végezni
beépítésre kerülő anyagokat fogadni, tárolni, helyszínen mozgatni

 • a nyílászáró keretszerkezetének szerelési munkálatait elvégezni
 • beüvegezni
 • a kapcsolódó és építőelemeket beszerelni
 • a szükséges szigeteléseket és szerelvényeket elhelyezni
 • a munkafolyamatot lezárni
 • a keletkező hulladékokat kezelni

Mit kell tudni a vizsgáról?
A vizsga gyakorlati és szóbeli részből áll.
A gyakorlati rész: a kialakított falnyílásba helyez el egy nyílászáró tokot és nyílószárnyat, beüvegezi, és külső árnyékolót szerel fel hozzá. (a-b)
A gyakorlati vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A gyakorlati vizsga eredménye 70%-ban számít bele a vizsga összeredményébe.
A szóbeli vizsga keretében a vizsgázó a tanfolyam moduljaihoz tartozó témakörök központilag összeállított vizsgakérdéseire ad választ.
A szóbeli vizsga időtartama: 25 perc (felkészülési idő 10 perc)
A szóbeli vizsga eredménye 30%-ban számít bele a vizsga összeredményébe.
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltétele az iskolarendszeren kívüli szakképzésben valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Milyen bizonyítványt kap a Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő tanfolyamon levizsgázott tanuló?
Államilag elismert OKJ bizonyítványt, OKJ 31 582 03 számmal (Kérhető mellé Európai Unióban elismert Europass bizonyítvány-kiegészítő is angol, német, francia és olasz nyelven)
Milyen munkakört tölthet be egy Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő?
FEOR 7539-es Nyílászáró és árnyékolás technikai szerelő munkakört.

Mik a jelentkezés feltételei?
Alapfokú iskolai végzettség és egészségi alkalmasság.