A kérdésben felhozott jelenség a reluxa heveder (létra) elhasználódott, egy-két foka kiszakadt. A javítása a heveder (létra) cseréjével oldható meg. Érdemes a felhúzó zsinórokat is kicserélni, vélhetőleg azok is az élettartamuk vége felé járhatnak.

A reluxa zsinórja elhasználódott. A javítása a zsinór cseréjével oldható meg. Érdemes a felhúzó zsinórokkal együtt a reluxa hevedert (létra) is kicserélni, vélhetőleg azok is az élettartamuk vége felé járhatnak. Ha olyan szerencsén van, hogy a zsinór nem szakadt el teljesen, akkor sok munkát spórolunk meg, ha a régi zsinórhoz az új zsinórt összehegesztjük (öngyújtó lángjával), majd a régi zsinórt kihúzva az újat a helyére behúzza.

A redőny átalakítását csak szakműhelyben lehet jól elvégezni, javasolt megkeresni a redőny szerelőjét, gyártóját, ő biztosan el fogja ezt végezni, különösen akkor, ha még garanciális a redőny, mert ekkora átalakítás garanciavesztéssel jár.

Ha van a lakására háztartási biztosítás, akkor szerencséje van, mert a biztosító ezt a kárt megtéríti. Lényeges, hogy kárfelmérésig a redőny maradjon a meghibásodás állapotában. Gyakori, hogy a biztosító előre kifizeti a redőny javítás árát. Érdemes elgondolkodni egy új aluredőny cserén.

A redőny heveder (gurtni) cseréje otthon is könnyen elvégezhető. A PRAKTIKER áruházakban lehet 5 és 10 m hosszú redőny gurtnit vásárolni. A mini redőnyhöz 12mm széles hevedert vásároljunk. A színe fehér, szürke, beige, aranytölgy és barna lehet.
Ha még nem szakadt el a gurtni teljesen, akkor szerencsénk van, mert a régi gurtnihoz erősítjük az új gurtni végét a tárcsa mögött, és simán át tudjuk húzni a régivel az újat.
Ha már elszakadt a gurtni, akkor le kell vegyük az ütközőt is tartó legalsó lécet és fel kell tekerni a tengelyre a teljes palástot, majd szigetelő szalaggal leragasztani, hogy akadály nélkül tudjon a tengely forogni. A gurtnit a tárcsa furatán áthúzva, majd a végére bütyköt kötve egy menetet a tárcsára tekerünk a gurtniból, majd a görgős kivezetőn átfűzve, a ragasztást megoldva leengedjük a redőnyt. Mint látjuk, leengedéskor felcsévélődik a tárcsára a redőny-gurtni. A gurtni szabad végét vagy az automatába, vagy a békazárba tesszük, az ütközővel felszerelt utolsó redőnylécet a palástra visszafűzzük.

A redőny automatában egy előfeszített 0,3 mm vékony acél rugószalag van. Az automata megbontásakor ez a szalag kiszabadulhat, össze-vissza tekeredhet, akár az ujjunkat is levághatja. Nem érdemes ezzel bajlódni, új redőny automatát kell vásárolni (Praktiker, barkácsboltok).

Vélhetőleg a rugó eltörött, vagy kiakadt. Érdemes a rolettát felszerelő mestert megkeresni,ő tud rugót cserélni. Ha nincs meg a kivitelező, akkor valószínű új rolettát kell vásárolnia, mert sajnos hazánkban többféle roletta tengely is forgalomban van és a kedves gyártók kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyenek az alkatrészek csereszabatosak.

Ha a roletta rugós, akkor ennek nincs akadálya. Ha gyöngyláncos a roletta, a hajtóművet ki kell cserélni rugósra.

Ha ránk hallgat, megkeresi a napellenző gyártóját és egy új ponyvát varrat. A napellenző gyártók speciális ponyvát (UV-álló, impregnált, gombásodás és mohásodás ellen védett) és speciális cérnát használnak. Ezt házilagosan nehéz reprodukálni.

Ha tudja, ki a gyártója a szalagfüggönyének, őt érdemes megkeresni. Ha nem véletlen baleset, hanem elöregedés okozta a meghibásodást, úgy feltétlen új karnis gyártását érdemes megfontolni, vélhetőleg a többi alkatrész is az élettartama vége felé járhat.

Ha ilyen problémával szembesül, érdemes cégünket megkeresni. Kifejlesztettünk egy olyan vállfát, amit a régi törött helyére be tudunk tenni úgy, hogy nem kell a hegesztést, vagy varrást felfejteni.

Ha kiszakadt a fül, vélhetőleg gyenge hevedert varrtak a napvitorlájába. Ha minket kér fel a javításra, mi dupla fület varrunk be és a sarkokat egy erősítő folttal javítjuk.

A zsaluzia felső végállását egy fizikai ütköző biztosítja. Ha szerencsénk van, ennek a cseréjével megoldható a probléma, de nincs kizárva, hogy a motor romlott el.